باقی سمندر

 

چهارشنبه 09 ژانويه 2008 - 19 جدی 1386

 

 

 

 تو کز محنت  دیگران  بیغمی

        نشاید که نامت نهند آدمی

سعدی شیرازی

 

   

 

خبرتکان دهنده و جانسوز :

 "اخراج ۱۶۰ مهاجر از ایران در هوای سرد و برفی "

 را خواندم .

آنطوریکه چند روز پیش اخطار دولت ایران مبنی بر اخراج مهاجرین افغانی را نیز خوانده بودم. این خبر از نگاه انسانی بسیار تکاندهنده است.

 در تابستان امسال اخراج مهاجرین  از ایران بهانه ای  شد تا جلسه استیضاح در شورا به جلسه افتضاح  در کابل تغییر شکل دهد و سر انجام بحران میان قوه مقننه و اجرائیه را دامن زد و پای قوه قضائیه نیز در میان کشیده شد.

وزیر خارجه و وزیر امور مهاجرین را خواستند از کرسی وزارت بپایان بکشانند ، زیر ا مهاجرین از ایران اخراج گردیده بود. در همان روز  استیضاح من در داخل شورا رفتم تا جلسه رااز نزدیک ببینم و بشنوم . دیدم وشنیدم ولی  تا امروز من در آن باره جمله  ای ننوشتم .

اما امروز بایست بنویسم وبپرسم :

آیا رئیس شورای ملی افغانستان آقای محمد یونس قانونی  و اعضای شورای ملی افغانستان از این خبراخراج مهاجرین  میدانند و اگر آری چرا کنفرانس مطبوعاتی دایر نمیکنند و از حق مهاجر و پناهنده دفاع نمی نمایند و اعتراضیه ای رسمی به دولت ایران نمی سپارند؟

آیا رئیس سنای افغانستان آقای صبغت الله مجددی و اعضای مجلس سنای افغانستان  از این اخراج مهاجرین خبر دارند و اگر آری چرا سکوت نموده اند ؟

من بر این با ورم که در همان تابستان امسال نیز آقای محمد یونس قانونی میتوانست  به مثابه رئیس پارلمان اعتراضیه ای به دولت ایران بسپارد و از اخراج مهاجرین جلو گیری نماید وهم میتوانست در داخل پارلمان آجندا را برای ارزیابی اخراج مهاحرین از ایران طرح نموده و فیصله شورای ملی را به طرفداری مهاجرین صادر نموده و به دولت ایران احتجاج نماید تا از این بازی بالای مهاجرین دست بردار شوداما بازی با سیاست و سیاست بازی طوری بود که طراحان اصلی استیضاح بجای فشار آوردن بالای دولت ایران و  دفاع از مهاجرین وحق مهاجرین برای تصفیه حسابهای گروهی خود برآمدند و همه دیدیم ومیدانیم که افتضاح تا کجا دامن کشید.

اینک از خود میپرسیم که چه باید کرد ؟

1 – تجارب سایر کشور ها نشان میدهد که بدون اعتراض نمودن به امر اخراج پناهندگان بر ضد دولت های اخراج کننده پناهندگان و بدون حق دفاع از امر پناهندگی - دولت ها همیشه از وجود و بودن ونبودن پناهنده ها به اشکال مختلف  برای امیال سیاسی خود نفع برده اند و میبرند. از این اینرو باید تماشا چی نبوده و بایست اعتراض نمود.

من همه خوانندگان این جملات را به اعتراض نمودن برضد جمهوری اسلامی ایران و به دفاع از حق انسانی و پناهندگی همه پناهنده ها بویژه افغانهای مهاجر  فرا میخوانم.

2- چگونه میتوان اعترا ض کرد ؟

تجربه نشان مید هد که هم خود پناهنده ها و هم  همه مدافعین حقوق مهاجرین ای پناهنده میتوانند به اشکال مختلف و به صورت مسالمت آمیز برضد دولت جمهوری اسلامی ایران  در سراسر دنیا اعتراض نمایند.

 3- تجربه نشان میدهد که عموما چند نفر که از حق پناهندگی دفاع مینمایند و برضد ظلم وستم وتعدی اند ، میتوانند در سایر شهرها به گرد هم جمع شده وفراخوانی برای دفاع از پناهنده های افغانی که از ایران اخراج شده اند ومیشوند به نشر بسپارند و همه انسانهای آزاده  را برضد این ظلم وستم فراخوانند.

4- تجربه نشان میدهد که میتوان در همه شهرها و در هر گوشه ای دنیا به راهپیمائی ها برضد جمهوری اسلامی ایران آغاز نموده و توجه جهانیان را جلب نمود تا جمهوری اسلامی ایران دست از این عمل ضد انسانی برای لحظه ای هم اگر ممکن است بکشد .

5- تجربه نشان میدهد که در پایان تظاهرات و راهپیمائی ها همیشه اعتراضیه هائی برای سازمان های بین المللی مانند سازمان ملل متحد و یا سازمان دفاع از حقوق بشر یا سازمان دیدبان حقوق بشر و یا خود سفارت خانه ها و کنسولگری های جمهوری اسلا می سپرده میشود و  میتوان علیه این جنایت خشم وکین خود را اعلام نموده به این ترتیب بالای جمهوری اسلا می ایران به شکل مسالمت آمیز و دموکراتیک فشار سیاسی و اجتماعی را وارد کرد.

6- تجربه نشان میدهد که در سراسر دنیا بیشتر از دو ملیون نفر پناهنده و مهاجر ایرانی  وجود داشته و همه آنها به اشکال مختلف مزه ظلم واستبداد   جمهوری اسلامی ایران را چشیده اند و به شکل بالقوه و بالفعل برضد جمهوری اسلامی ایران میباشند. شرکت سازمانها و گروهائی متعدد دموکرات و ضد استبدادی ایرانی ها در سراسر دنیا در راهپیمائی ها و تظاهرات و مجالس تحسن به قوت ونیروی اعتراضی افغانها  می افزاید وبه هیچ وجه از شعار ها و رنگ های شعار نباید هراس داشت و یا رمید.

7 – تجربه نشان داده است که میان سازمانها وگروها ی معترض تشکیل یک پلاتفورت واحد و پیدا نمودن نقاط مشترک به وقت زیاد وجرو بحثهای مفصل نیاز دارد .

8 – تجربه نشان داده است که برای جلوگیری از ضیاع وقت و به زود ترین فرصت اعتراضی را سازمان دادن نیاز به فراست و سعه صدر داشته و یکی از اشکال سازماندهی ساختن بلوک های مشترک در راه پیمائی ها و تظاهرات میباشد. بدین گونه که هر گروه و سازمان و یا حزب سیاسی اعلامیه ها و شعار ها و اعتراضیه های خود را بادرک ای سیاسی اجتماعی و تحلیلی که از قضیه دارد  نوشته وبیرون میدهد و هیچ یک از شرکت  کنندگان فردی ویا متشکل با این شکل از اعتراض نمیخواهد خود را بیرون بکشد. به این شکل گسترده ترین شکل راهپیمائی و اعتراض را میتوان سامان داد و از حق انسانی همه آنهائی که در این زمستان سرد و خنک سوزان به مثابه ابزار بیجان مورد سوء استفاده قرار میگیرند و از مرز های ایران اخراج میشوند ، دفاع انسانی نمود. همچنان میتوان به همه انسانهای فریب خورده باز هم گفت که در این عملکردهای مشخص است که یکبار دیگر دانسته میشود که شعار" اسلام مرز نمی شناسد "  چگونه در ایران و پاکستان و سائر کشور ها مرز میشناسد. باید از انسان وانسانیت  بدون در نظر داشت مرز ها دفاع کرد.

سعدی میگفت که :

بنی آدم اعضای یک پيکر اند

که در آفرینش ز یک گوهر اند

چو عضوی بدرد آورد روز گار

دگر عضو ها را نماند قرار

 تو کز محنت دگران بیغمی

نشاید که نامت نهند آدمی

 

من به تمام انسانهای آزاده در افغانستان و سراسر جهان این فراخوان را به مثابه فردی که سالها را در تبعید ومهاجرت گذشتانده و با تمام  گوشت وپوست خود درد همه انسانهای اخراج شده و بیشتر از یک ملیون دیگر را که از ایران و دیگر کشور ها اخراج میگردندو بزور به افغانستان گسیل میگردند ، درک مینمایم  تقدیم مینمایم وامیدوارم که قطره قطره دریا شود.

 دریای سرد در این زمستان خموش و در این برفباری برضد جمهوری اسلامی ایران و به دفاع از مهاجرین افغان.

برضد ظلم وستم و استبداد متحد شوید و در افغانستان ومنطقه و سراسر دنیا اعتراض ها را سامان وسمت وسو دهید تا رژیم جمهوری اسلامی ایران بداند : که

خنک وسرما هرگز نمیتواند اراده مبارزه برای دفاع از حق زندگی نمودن ، حق پناهندگی و حق دفاع از آزادی ، دیموکراسی و عدالت اجتماعی رادر هم بشکند.

با فشردن صفوف خود در سراسر دنیا به دفاع از حق انسانهائی برخیزیم که از ایران اخراج شده ودر دشت های خنک وسرد رها شده اند و مرده اند و درسراشیب مرگ حتمی قرار دارند.

برضد اخراج بپا خیزیم.

سردی وخموشی را در مبارزه از حق انسان به گرمی و استواری تبدیل نمائیم.

شما میتوانید  شمه از اخبار مربوط به این حادثه را در پایان به خوانش بگیرید.

اگر در داخل افغانستان هشتاد یا  بیشتر از هشتاد حزب سیاسی که همه داعیه دموکرات بودن را دارند ، و ده ها سازمان گروه که داعیه مدنی بودن را دارند  با اعتراض در سطح اعلامیه ها و یا تظاهرات و برپا ئی سخنرانی ها در درون وبیرون خانه ها و مجالس بپردازند ، ذهنیت مردم برای دفاع از حق زندگی نمودن ، دفاع از حق پناهنده ها و بهتر و انسانی  ساختن شرایط زندگی در افغانستان تا جائی به سطح دیگری بلند خواهد رفت. و جمهوری اسلامی ایرانی نخواهد توانست هیچ پناهنده ای را از ايران اخراج نماید و یا بنام پناهنده باج  بگیرد.

متشکل شوید و از حق پامال شده انسانها دفاع نمائید.

 

http://www.bbcpersian.com

14:39 گرينويچ - چهارشنبه 09 ژانويه 2008 - 19 دی 1386

واسع سروش
در هرات

اخراج ۱۶۰ مهاجر از ایران در هوای سرد و برفی

مقامات محلی در هرات می گویند ایران ۱۶۰ تن از مهاجران افغان را اخراج کرده و آنها را در هوای سرد و برفی، به مرز فرستاده است.

رئیس اداره مهاجرین هرات گفت این افراد در حالی از ایران اخراج شده اند که هم اکنون، بیش از ۶۰ سانتی متر برف در منطقه مرزی بر زمین نشسته و هیچگونه امکاناتی برای انتقال آنها به شهر هرات وجود نداشت.

شمس الدین حامد به بی بی سی گفت که این مهاجران، ساعت ده صبح روز چهارشنبه (19 جدی / دی ماه) از ایران اخراج شدند و تا ساعت چهار بعد ازظهر، بدون امکانات انتقال، در هوای سرد و برفی مناطق مرزی باقی ماندند.

این مقام محلی افزود: "اگر ترتیبات لازم برای منتقل کردن مهاجران اخراج شده گرفته نمی شد، امکان مرگ آنها در هوای سرد و برفی اسلام قلعه وجود داشت".

به گفته آقای حامد، ادارات دولتی افغان، ساعاتی پس از اخراج این مهاجران، توانستند آنها را به شهر منتقل کنند.

دولت ایران اوایل ماه جاری میلادی (12 جدی / دی ماه) اعلام کرد که یک و نیم میلیون مهاجر فاقد اسناد قانونی اقامتی را، در صورتی که از ایران خارج نشوند، تا پنج سال زندانی می کند.

وزارت خارجه افغانستان از ایران خواسته است تا پایان فصل سرما، به مهاجرین افغان فشار نیاورد که از آن کشور خارج شوند.

ایران تاکنون واکنشی به این درخواست نشان نداده است.

'روابط دوستانه'

ایرنا خبرگزاری دولتی ایران، روز گذشته اعلام کرد که شماری از مهندسان ایرانی و کارگرانی که بر روی پروژه خط آهن ایران به افغانستان کار می کنند، در مناطق مرزی در محاصره برف گیر کرده اند. این افراد، به گفته سخنگوی وزارت دفاع افغانستان، صبح امروز از محاصره برف نجات یافتند.

رئیس اداره مهاجرین هرات گفت: ما انتظار چنین اقدامی (اخراج مهاجرین در هوای سرد و برفی) را از جمهوری اسلامی ایران نداشتیم، به خصوص این عمل در حالی صورت گرفته که ما با دولت ایران روابط دوستانه و نزدیکی داریم".

آقای حامد از مقامات ایرانی خواست تا از این پس شرایط جوی را نیز در نظر بگیرند و در شرایط خطرناک و هوای سرد مهاجران را اخراج نکنند.

اخراج گسترده پناهجویان افغان از ایران، بحران سیاسی گسترده ای در افغانستان ایجاد کرد و به استیضاح وزیران خارجه و مهاجران آن کشور انجامید.

افغانستان پیشتر اعلام کرده است که هنوز آمادگی پذیرش صدها هزار مهاجر اخراجی را ندارد و در صورت هجوم آنها، یک فاجعه در انتظار کشور خواهد بود.

 

 

http://www.bbcpersian.com

12:12 گرينويچ - شنبه 28 اکتبر 2006 - 06 آبان 1385

ناجيه غلامی
در مشهد

آغاز طرح اخراج کارگران 'غيرقانونی' افغان از ايران

طرح اخراج کارگران 'غيرقانونی' افغان از روز شنبه 6 عقرب (28 اکتبر)، به طور رسمی در ايران آغاز شد.

گروههايی متشکل از وزارت کشور، نيروی انتظامی ، دادستانی، وزارت بازرگانی و بازرسان وزارت کار ايران، مجريان اين طرح خواهند بود.

وظيفه شناسايی مراکز فعاليت اتباع خارجی فاقد پروانه کار و برخورد با کارفرمايان متخلف به عهده وزارت کار است و اخراج کارگران غير قانونی از سوی وزارت داخله (کشور) پليس دنبال خواهد شد.

قرار است تا پايان امسال، ۵۰۰ هزار نفر از اتباع غير قانونی از افغانستان اخراج شوند.

علی جعفری نژاد رييس اداره اتباع خارجی استان خراسان، با اعلام آغاز رسمی اخراج کارگران غيرقانونی افغان از ايران، گفت "ابتدا کارگران غير قانونی شناسايی خواهند شد. اگر اين کارگران مجوز اقامت داشته باشند اخراج نخواهند شد و فقط به دليل نداشتن پروانه کار با کارفرمايان آنها برخورد صورت می گيرد و از کار غير قانونی اين مهاجران جلوگيری به عمل خواهد آمد".

اين مقام ايرانی گفت که فقط آن دسته از کارگران افغان از ايران اخراج خواهد شد که به طور غير قانونی در ايران کار و اقامت داشته باشند.

مجازات

وزارت کار اين کشور اعلام کرده است که اگر کارفرمای متخلف شناسايی شود و تا پانزده روز نسبت به تعيين تکليف کارگر غير قانونی خود اقدامی نکند علاوه بر پرداخت جريمه ، گمرک از ترخيص کالاهای مربوط به اين کارفرما خودداری خواهد کرد.

همچنين، شهرداری ها موظف شده اند پايان کار پروژه کارفرمايانی را که در ساختمان خود از کارگران افغان بدون مجوز استفاده کرده اند، صادر نکنند.

بانک ها نيز، از اعطای تسهيلات و خدمات بانکی به اين کارفرمايان خودداری خواهند کرد.

جايگزين کارگران افغان

در "طرح ظربتی" شناسايی و اخراج کارگران غيرقانونی، به کارفرمايان اجازه داده شده تا در صورت تمايل برای کارگران خود در مشاغلی مانند، کشاورزی، صنايع ساختمانی و کوره های آجرپزی (داش خشت زنی) در خواست مجوز شش ماهه کار کنند.

دولت ايران انتظار دارد که اين طرح، در کاهش نرخ بيکاری کشور موثر باشد و به گفته مسئولان وزارت کار، ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار فرصت شغلی تا پايان امسال به وجود خواهد آمد.

اين در حالی است که کارگران افغان در ايران ادعا می کنند که تن به مشاغل سطح پايين و سختی داده اند که شايد گروههای تحصيلکرده بيکار ايرانی قادر به انجام آن نباشند و يا تمايلی به اين نوع کارها نداشته باشند.

غفار يعقوبی روزنامه نگار افغان می گويد: "مهاجرين افغان که مجوز اقامت داشته اند، سالها در ايران زندگی و کار کرده اند، اما هميشه در يک حالت حقوقی سرگردان نگه داشته شده اند و کارشان هيچ وقت از سوی ايران به رسميت شناخته نشده است، بنابراين اين دسته به کارگران غير قانونی تبديل شده اند که کسب در آمد کرده اند اما هيچگاه بيمه يا ماليات نپرداخته اند".

او می افزايد: "چه خوب بود که ايران برنامه هايی برای کار قانونی افغانهايی که مجبورند در اين کشور زندگی کنند پياده کند."

ايران می گويد که حدود سه ميليون مهاجر افغان در ايران اقامت دارند که نهصد هزار تن از آنان دارای مجوز اقامت هستند و در اين ميان، فقط هزار نفر پروانه کار دريافت کرده اند

 

 

 

 

16:48 گرينويچ - جمعه 06 آوريل 2007 - 17 فروردین 1386

'یک میلیون افغان از ایران امسال اخراج می شوند'

مصطفی پور محمدی، وزیر کشور، ایران از آغاز طرح اخراج یک میلیون افغان غیر مجاز در ایران خبر داده که از اردیبهشت امسال آغاز می شود.

آقای پورمحمدی در گفتگویی با خبرگزاری دانشجویان (ایسنا) به افغان های غیر مجاز ساکن ایران توصیه کرده در صورتی که قصد جابجایی اموال خود و تبدیل آن به پول نقد و تسویه حساب با کارفرمایان دارند هر چه زودتر اقدام کنند.

برنامه های خروج داوطلبانه و اجباری افغانی ها از سوی ایران موفقیت آمیز نبوده اما وزیر کشور ایران تاکید کرده که خروج اتباع غیر مجاز افغان از تکالیف قانونی وزارت کشور است و در سال جاری در این زمینه جدی تر اقدام خواهد شد.

به گفته آقای پورمحمدی به هر خانواده افغان که به شکل رسمی از کشور خارج شود 100 دلار داده می شود و شرط دریافت ویزای کار، خروج خانواده فرد افغان از ایران است.

از سال ۱۳۸۱ و با تشکيل دولت مرکزی در افغانستان، ايران برنامه انتقال مهاجران را در دستور کار قرار داده و در فاصله کوتاهی حدود دو ميليون نفر از آنها را برگردانده است اما آمار نشان می دهد برخی از آنها دوباره به اين کشور باز گشته اند.

آقای پورمحمدی بازگشت دوباره افغان ها را با وجود دستگیری و اخراج اتباع غیر مجاز تائید کرده اما گفته که در نیمه دوم سال گذشته عوامل انتظامی و اطلاعاتی درگیر موضوعات جدی چون سرشماری نفوس و مسکن، انتخابات مجلس خبرگان و شوراهای شهر بوده اند و همین کارها باعث شده تا در اخراج اتباع غیر مجاز تاخیر ایجاد شود.

به گفته وزیر کشور ایران سرمای شدید سال گذشته نیز یکی از دلایل عدم جدیت دولت برای اخراج افغان ها شده چون اکثر آنها با خانواده های خود هستند و به همین علت طرح اخراج با چند ماه تاخیر آغاز می شود.

بر اساس گزارش وزیر کشور، در سال 85 حدود 300 هزار تبعه افغان غیر مجاز از ایران اخراج شده اند.

بودجه پیش بینی شده برای اخراج یک میلیون افغان به گفته آقای پورمحمدی در سال جاری 20 میلیارد تومان است که صرف نگهداری و رفت و آمد افغان ها به اردوگاهها می شود.

نتیجه آخرین طرح دولت که چند ماه پیش برای اخراج افغان های مقیم ایران اجرا شد نشان داد که حتی تشویق های دولت برای عدم استفاده از نیروکار افغانی نیز موثر نیست و کارفرمایان ایرانی هنوز ترجیح می دهند که از نیروهای سختکوش و ارزان افغانی استفاده کنند.

وزارت کار ایران برای کارفرمایانی که از کارگران افغان استفاده می کردند 200 میلیارد تومان برگه جریمه صادر کرده و در بازرسی از کارگاه ها 150 هزار کارگر افغان غیر مجاز شناسایی شدند.