حکیم نعیم

26.12.07

 

 

وزارت خارجه امریکا افشا میکند:

تلاش های ناکام "سردار سرخ" برای جلب حمایت  امریکا قبل از کودتای 26 سرطان 1352

 

برای ديدن اين سند اينجا را کليک کنيد

ادعا های زیادی در مورد نقش شوروی سابق در کودتای 26 سرطان 1352 به رهبری محمد داود وجود دارد.  هر چند  با در نظر داشت وابسته گی مطلق  حزب نامنهاد دموکراتیک خلق به شوروی و اتحاد نافرجام  محمد داود با جناح پرچم آن,نمیتوان نقش شوروی سابق در کودتای 26  سرطان 1352 نادیده گرفت, اما اتحاد داود- پرچم  رول کشور های دیگر خارجی بخصوص امریکا را در کودتای سرطان 1352  که منجر به تغیر رژیم شاهی به جمهوری شد, در حاشیه قرار داده است.

 سندی که در بانک معلوماتی آرشیف امنیت ملی  امریکا موجود است و بنابر خواهش پوهنتون جورج واشنگتن و با استفاده از قانون آزادی معلومات در امریکا به دسترس عامه قرار گرفته است, از تلاش های ناکام محمد داود, درست به مانند زمان صدارتش, در به دست آوردن حمایت امریکا  از یک کودتای احتمالی  پرده بر میدارد.

این سند که از طرف شخص خود روبرت نیومن  سفیر وقت امریکا در کابل تهیه شده است, در اواخر ماه مارچ 1972  میلادی, مطابق به ماه حمل 1351 هجری شمسی,  تقریبآً یک ونیم سال قبل از کودتای سرطان سال 1352 هجری شمسی به وزارت خارجه امریکا ارسال شده است.  در این سند, ملاقات های پنهانی شخص سفیر آقای نیومن با وحید عبدالله فرد بسیار نزدیک به داود و بعد ها معاون پر قدرت وزارت خارجه رژیم جمهوریت  که در زمان شاه نیز   در وزارت خارجه کار میکرده است, افشا شده است.  در سند آقای نیومن بعد از ارزیابی اوضاع بحرانی سیاسی - اقتصادی افغانستان و رویداد های احتمالی در آینده تذکر داده است " که آقای وحید عبدالله که یکی از نزدیکان محمد داود بشمار میرود,  شخصاً در اقامت گاه سفارت آمده و عکس العمل احتمالی امریکا را در مورد  به قدرت آمدن محمد داود پرسید." سفیر نیومن پرسیده است که آیا آقای عبدالله بنابر دستور و خواست داود این سوال را مطرح میکند یا خیر؟ وحید عبدالله  جواب داده است که "داود میداند, که من اینجا هستم."  بعداً به تاریخ 27 مارچ همان سال آقای وحید عبدالله سوالاتی را که مستقیماًً محمد داود پرسیده و عبارت  بوده از اینکه

" روش امریکا در مورد به قدرت آمدن دوباره داود چی خواهد بود؟ آیا دولت امریکا  موافق خواهد بود اگر داود بحیث رئیس دولت به قدرت بیایید و محمد داود و محمد نعیم میتوانند دراین مورد روی امریکا حساب کنند؟ و آیا امریکا کمک های مادی و معنوی خود را به افغانستان ادامه داده از استقلال  افغانستان دفاع خواهد کرد؟", به سفیر نیومن فرستاده است.

اینکه جواب دقیق دولت امریکا به خواست های محمد داود چی بوده است, نیاز به تحقیق و پژوهش بیشتر دارد.  فقط, با وجود اینکه, هر چند آقای نیومن در نتیجه گیری اش در آخر سند خواهان دوام ارتباط غیر مستقیم با وحید عبدالله شده است, و امکان موفقیت محمد داود را برای بدست آوردن قدرت بعید نخوانده است, بازهم میشود نتیجه گرفت که دولت امریکا با بی تفاوتی توام با شک و گمان با محمد داود و همکارانش برخورد نموده است.

 با درک اینکه امریکا از نزدیکی محمد داود با شوروی سابق به خوبی آگاهی داشت و شاید هم با یک بی تفاوتی آگاهانه در مقابل محمد داود زمینه را برای پلان های خونین بعدی خود در افغانستان مساعد ساخته است.

تمامی نقاط مبهمء کودتای محمد داود که سر آغاز   فرهنگ منحوس کودتا گرایی در کشور مان بشمار میرود, میتواند با افشاگری های صادقانه ولسوزانه, و بدور از قهرمان سازی های قبیله گرایانهءِ کسانی که به شکلی از اشکال در کودتای 26 سر طان رول مهم داشتند و با رژیم محمد داود همکار بودند, روشن شود. که شاید هم این یگانه خدمت " عالیجنابان" برای نسل  گیچ و سرگردان وطن مان, قبل از مرگشان باشد.