آرامگاه حکیم زمان، پیر با پیرایه حضرت شاه ناصر خسرو

   میرزایی

13.10.06

 

   خراسان به نام توشد مفتخر

   تویی خسروی خسروانرا گهر

 

بلی هم میهن گرامی ! داکتر لعلزاد ورجاوند با بینش گرانسنگ وقلب دلسوزیکه نسبت به میهن، فرهنگ وفرهیختگانش دارد با هزاران مشکلات به دیار دور دست بدخشان لعل ولاژورد سفر میکند وبی صبرانه در صدد رفتن به زیارت آرامگاه حکیم زمان، پیر با پیرایه حضرت شاه ناصر خسرو، میبرآید وبا توانمندیکه دارد موفق به این زیارت میگردد واز دست آوردهایش ما وشما یاران گرامی را در جریان مسایل قرار میدهد که درود وهزاران درود نثارشان باد !

     دلهای ما از دیدن منظره های دیدنی آن سرزمین با پیشینه وتاریخ کهن شاد گردید ولی ازاینکه مزار این حکیم ادب پرور وزنده ساز زبان وادبیات ما در چنین حالت حقارت بار بسر میبرد،نا امیدی بارو باورمندی مارا نسبت به همه آنهایکه لاف ازباز سازی ونوسازی وترمیم عابدات وعمارات با گذشته تاریخی کهن، میزنند بی رنگ ساخت وجای تاسف است که این حکیم دانشور در زندگیش دچار آواره گی وپریشانی حکام بد سگال گردید و آرامگاه که از قدامت گهر بار و یاد گار یک فرهنگ شکوهمند است، چگونه از نظرها پنهان مانده و مزار سنگ آنرا دزدان بی وجدان به سرقت برده اند و جانیهای وهابی فرهنگ گسیخته و بنیاد گرایانی فرهنگ فروخته ، میخواستند که مزار آنرا هم از بیخ وبن محو نمایند. درود بر آنهایکه اهمیت فرهنگ و دانش را پاسدارند ومانند آن کسانیکه این حکیم پر قیمت را در ایام آواره گی پناه دادند، امروز از مزار آن نگهداری مینمایند.

 

                           بدخشان پر ز گوهر است کوهت

                                                     اصیل باشد ترا فرهنگ و روحت

دریغا که این سرزمین قسمیکه ناصرخسرو بزرگ گفته است،همیشه در کمین دشمنان بی روح و بی قلب روزگار قرار داشته و در قساوت زمان زیسته است. هزران دانشمند و ادیب و فرهنگی داشته و دارد، لیکین نه آنها را حکام ظالم وقت جز این خاک حساب کرده و نه از آنها یادبودی به عمل آمده است. ما دراین روزها شاهد صرف بودجه های هنگفت دارای ملی کشوریم که به نام کسانیکه در راه ادب و فرهنگ اصلا قدم بردار نبوده اند، پارک و مناره و یادگارها ساخته میشود و ملنگ جانهای ساختگی دارند جای انسانهای فرهیخته و تاریحی این سرزمین را میگیرند و صدای یک دانشمند و ادیب ما هم بلند نمیشود و قسمیکه خانم فرشته حضرتی پیشتر اشاره کرده بودند، چیز فهمان با نام و با نشان ما در خواب غفلت و مصلحت طلبیهای ملی غرق شده اند و حتی گذشته و حال خود را دارند به فراموشی می سپارند و خوش دارند که دیگران برای آنها مراسم سالگرد بگیرند وآنها را که نی بلکه کوه جلوه دهند. شما دانشمندان کنونی به چه روز بکار خواهید بود؟ نه در غم ونه در شادی کشور و نه در بربادی و نه در زیر پا شدن این میهن زبان بر میکشید ونه مرد انتقاد شدید و نه مرد ارشاد !

     من از تمام نهادهای مدنی وفرهنگی وخیریه درون مرزی وبرون مرزی خواهشمندم که در این زمینه بی تفاوت نباشند و در حصه ترمیم و بازسازی و جدید گردانی این مزار حکیم بلخ و یمگان حصه گیرند!! جای تآسف است که رهبر اسماعیلیه های جهان صدها ملیون دالر امریکایی را فدای پارکها ، هوتلها و سیاحتگاها کرده است، اما در قسمت باز سازی این مزار تاریخی رهبر و حجت نامی خراسان بزرگ یک قدم هم بر نداشته است که هزار در صد قابل انتقاد است و از تمام پیروان این آیین تمنا دارم که در هر جایکه هستند اگر امکان دید و وادید با شخص آغا خان چهارم دارند این موضوع را حتمآ به ایشان به عرض برسانند. و از شخصیت فرهیخته و دانشمند کشورم آغای بزرگوار وادب دوست سید ومنصور نادری نیز خواهشمندیم که دراین باره دست بالای الاشه نشینند و در پهلوی ترتیب و تدوین قرآن کریم که با ضخامت رسا و بزرگ و صرف پول هنگفت یا به خاطر شهرت و یا به خاطر خدمت به دین کرده اید، کمی هم توجه به این نابسامانی و بازسازی مقبره ناصرخسرو بکنید وروح آن بالای هرکدام ما حق دارد که صرف از دانش آن استفاده بریم وبه مزار آن توجه نداشته باشیم در برابر وجدان خویش چه پاسخ سازنده خواهیم داشت؟

  از بخش فرهنگی کشورهای هم زبانیکه به ناصر خسرو افتخار دارند و بسیار سرکها در ایران و تاجیکستان به نام این حکیم سخن نامگزاری شده است نیز تقاضامندیم که در این باره یاریشانرا در بازسازی مزار ناصرخسرو دریغ نورزند. وهمچنان از تمام بلخیان گرامی وقطغن زمین نیز خواهش میشود که در صورت که امکان دارند به این دسته از دوستان بپیوندن .ناصر خسرو بالای فرد فرد ما حق دارد. او کسی بود که هرگزدست طمع بسوی کسی دراز نکرد وهرگزخود را مطیع حتا شاهان قلمداد ننمود.او یک انسان حقیقت جو بود و تشنه دانش! او گوشه تاریکی ولی با صفای یمگان دره را به هزاران دربار ظاهر فریب عوض نمیکرد وچنان هم کرد که گزینش آن دره را برتری داد نه مداحه سرایرا. از خواندن سفر نامه اش هرکس لزت میبرد و شناخت کلی نسبت به بسیار کشورهای جهان پیدا مینماید.روی این اصل است که دراین باره از دولتهای وقت و دولت جمهوری اسلامی کنونی ما که خود را حامی ملت میداند هرگز چشم انتظارنباید داشت. زیرا که مشاورین و حاکمان این دولت وهابیون دیوبندی ضد فرهنگ وضد چنین شخصیتها وافغان ملتان بیگانه با این فرهنگ واین شخصیتها ، میباشند. واز دانشمندان برون مرزی و درون مرزی ما هم چندان رمق واستایی قابل قدر با تآسف به نظر نمی آید واینها عمر خود را در تبادله نامه تبریکیه 60 سالگی و50 سالگی سپری کرده اند وحتا یگانتای این دانشمندان ما که در غرب آرام و بر قرارند آنقدر خاموش وبی جان شده اند که خدا ناخواسته گویی که در این روی زمین نباشند. از گفتن هویت خویش هم میترسند.از این آدمها چه طلب باید کرد؟ خدا کند که بخود آییم و از خود گسیختگی برهییم و بر اصلمان برگردیم تا وصلمان میسر گردد.« باز جوییم روزگار وصل خویش» از جناب لعلزاد یک جهان سپاس که ما را در جریان دو مطلب بی نظیر قرار دادند، یکی حال واحوال مزار ناصر خسرو ویمگان دره و دیگر از صورت زنده بودن بازگل بدخشی! این بلبل خوش صدای پامیر زمین بدخشان .ببینید اگر این مرد از جای دیگر و یا پیوند قبیله وی میداشت، امروز شهرتش جهانی میبود.103 ساله شده است و پیر تر از هر سازنده و حتا تاریخ ده دهه کشورماست. این مرد آوازخوانی را زمانی آغازید که آواز خوانی در کشور ما بنمایه نداشت و اساس بنمایه صدای آواز خوانی را این بازگل بود که زیر ساخت جامعه گردانید، ولی چگونه محقرانه زیست دارد و حتا همین بی بی سی آله دست حاکمان خونخوار یک بار از صورت زندگی این مرد خبر نداد. آخر این دولت اقای کرزی قراریکه معلوم است با فرهنگ و بنمایه های فرهنگی فکر میکنم چندان سازگاری ندارد. بخاطریکه در یک نمایندگی برون مرزیش بخش فرهنگی ندارد. و ما از جناب اقای داکتر رنگین سپنتا هم تقاضا داریم که تمام ریشه و اساس فرهنگی ما در این کشورهای خارجی دارند نا پدید میشوند وهر باریکه از نمایندگیهای شما خواهش میشود که یک پیوند فرهنگی را طرح بریزند و یک مکتب و یا مدرسه ای ترتیب شود که حد اقل اطفال ما با زبان مادری و پدریشان اشنایی دریاب شوند، میسر نمیشود. و اصلآ در این نمایندگیها بخش فرهنگی وجود ندارد واز وزارت فرهنگ و جوانان هم می طلبیم که دراین زمینه بی تفاوت نباشند و نمایندگی فرهنگی بفرستند، تا از فرهنگ وداشته های تاریخی ما برای کشور میز بان چیزی گفته واز کشور میزبان برای مردمان ما هم یک تبادل فرهنگی صورت پذیرد. اینست که همگرایی ایجاد و روبط بنمایه های فرهنگی تحقق می پذیرد. خدا کند که بی جواب نمانیم ومسله پیشنهاد شده با دلیل وبرهان برای ما تفصیل گردد.

 

                           ادب خار شد در محیط کیان

                                           برون شد نصیحت حقیقت نهان

                           همه از پی پول و نفس خودند

                                           گریزان زعلم و زفرهنگ و جان

                           چنین گشت برما جهان تیره روز

                                            نه ماه است و نی تابش خور بر آن

                           نداریم گرمی به تن عشق کــــو؟؟

                                            پی عشق لیلی چو مجنون دوان

                            خردمند ما واعظ بارگا ســــــت

                                            دو چشمش به دالر نویسد چنان

                            همه وصف واغراق کارش بود

                                             بدربار با با تملق کــــــنا ن

 روزتان بهروز وخود شناس و بازجوگر خویش وتن باشید، تا به کمال جستجو برسید.وهم درسختیهای زندگی زود نا امید نشده، تسلیم نا بسامانی نشوید.روح تجسسگرانسان را براه حقیقت پیوند میدهد.

                                                                          میرزایی